Hieronder staan een aantal tips om de Kennedymars een succes te laten worden. Een tocht van 80 km vergt veel van je lichaam. Het is dan ook belangrijk om dat lichaam vóór maar vooral tijdens de tocht goed te verzorgen. Onderstaande tips zijn geen garantie voor een succes maar verhogen wel de kans op succes.
Trainen
Het is te doen, maar ongetraind aan een Kennedymars beginnen is niet echt verstandig. Aan te raden is om minimaal 200 km van tevoren te hebben gewandeld. Je start met één uurtje per dag en gaat die vervolgens langzaam opbouwen naar twee of zelfs drie uren per dag. Wil je jezelf echt goed voorbereiden, bouw dan de afstand die je loopt uiteindelijk op van 20 km naar 30 km en naar 40 km. Probeer een week of vier voor de Kennedymars één keer 50 km te wandelen. Als je dat lukt, dan moet de 80 km mogelijk zijn. Die laatste 30 km loop je namelijk op karakter. Probeer ook een keer een aantal uren in het donker te lopen, immers bijna de helft moet je straks ook in het donker lopen.
Een bekende uitdrukking is “Meten is weten en gissen is missen”. Er zijn voldoende app’s beschikbaar om je route en de gelopen tijd en snelheid bij te houden (Strava, Endomondo, Viewranger). Hiermee kun je je prestaties zien waarmee je gevoel krijgt of je voldoende snelheid hebt om binnen de tijd de tocht te volbrengen. De meeste zijn als basis bedoeld voor hardlopen, maar zijn ook uitstekend te gebruiken voor wandelen.
En wat het belangrijkste is, geniet van het wandelen en de omgeving.
Schoenen en sokken
Een van de essentiële punten voor het slagen van de tocht, zijn de sokken en de schoenen. De schoenen moeten goed ingelopen en soepel zijn. Te krappe maar ook te ruime schoenen kunnen funest zijn voor blaren. Tijdens het wandelen zwellen je voeten op. Wandelschoenen moeten dan ook een grotere maat hebben dan je normale schoenen. Voor goede wandelschoenen maar vooral voor het advies daarin ga je naar een speciaalzaak voor wandelaars. Ook kun je in een speciaalzaak goede naadloze wollen, badstof of katoenen sokken kopen, die niet te klein of te groot en niet te grof van structuur zijn. Zorg dat de sokken na het wassen zacht blijven. Eventueel kun je de sokken licht poederen met talkpoeder zodat je voeten niet te vochtig worden tijdens het wandelen. En wissel afhankelijk van het weer, minimaal één keer van sokken.
Blaren
Een veelvoorkomend probleem bij wandelen zijn blaren. De basis om te voorkomen dat je blaren hebt zijn de schoenen en de sokken (zie hiervoor). Blaren geven ook aan waar de huid nog niet sterk genoeg is. De huid van de voeten kun je harden door iedere dag vijf minuten een koud voetbad te nemen. Inwrijven met kamferspiritus helpt ook. Dit moet je natuurlijk wel een aantal weken volhouden. Een ander probaat middel tegen blaarvorming is het insmeren van de voet met een speciale vaseline of skin lube, verkrijgbaar bij de drogist. Je voorkomt daarmee wrijving en dus blaarvorming. Goed de tenen, hak en andere kwetsbare plaatsen invetten en bij een pauze controleren en eventueel nieuwe skinlube aanbrengen.
Kledingtips
Tijdens de Kennedymars is het belangrijk dat je kleding draagt die fijn zit en past bij de weersomstandigheden tijdens de wandeltocht. Hieronder enkele tips waar je rekening mee kunt houden bij de keuze van je kleding. Kleding moet makkelijk zitten, nergens knellen en ook niet langs de huid schuren. Zorg dat je kleding vocht op kan nemen, kan ademen maar toch waterafstotend is. Een speciaalzaak voor wandelkleding kan je hierin adviseren. Omdat je zowel in de nacht als overdag loopt kan het verstandig zijn om lagen kleding te dragen. Het is immers in de nacht kouder dan overdag. Een lichte regenjack is bij regen geen overbodige luxe. Een koud bovenlichaam is vooral in de avonduren niet bevorderlijk voor een goede Kennedymars. Bij zonneschijn is een hoofddeksel weer belangrijk. Onderschat het negatieve effect van uren in de zon lopen niet.
Tempo en rust
Iedereen loopt in een verschillend tempo. De ene heeft er goed de snelheid in, terwijl de ander in een rustig maar continue tempo de tocht volbrengt. Je eigen tempo daar gaat het om. Laat je niet verleiden tot het snellere tempo van een ander. Als je gaat trainen probeer uit te vinden welk tempo voor jou het prettigst is. Rusten is goed, maar doe dit ook niet teveel. Een kwartier rust per twee uur is meestal voldoende. Halverwege is een wat langere rust voor sommige nodig, maar pas op met te lang rusten. Je kunt het koud krijgen en je spieren kunnen verstijven.
Eten en drinken
Tijdens het wandelen verbruik je continue veel calorieën. De volledige tocht kan het verbruik doen oplopen tot een 8.000 calorieën welke tijdens de tocht aangevuld moeten worden. Probeer zeker ieder half uur wat te eten. Dit hoeft geen speciaal voedsel te zijn. Boterhammen, krentenbollen, muesli-repen, fruit en een kop soep zijn goede etenswaren. Niet alleen eten is belangrijk, je verliest tijdens de tocht ook veel vocht wat je regelmatig moet aanvullen. Als je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat. Probeer dan ook elk half uur wat te drinken. Tijdens de Kennedymars wordt je allerlei soorten eten en drinken aangeboden. Maar wat reserve in een rugzak of heuptasje is wel aan te bevelen.